top of page

RESPONSABILITATEA SOCIALĂ CORPORATIVĂ ȘI EFECTELE EI






În zilele noastre, societatea este mai bogată având acces la servicii, informație, este mult mai conectată, realizările tehnologice devin uimitoare, creșterile sunt exponențiale. Cu toate acestea, diferența dintre păturile sociale se extinde. Totuși, procesul de luare a deciziilor de către indivizi, grupuri, instituții și companii, poate îmbunătăți semnificativ beneficiile pentru societate.

În acest caz, profitul obținut din dezvoltarea economică trebuie să reducă inegalitățile și să contribuie în dezvoltarea socială și reducerea sărăciei. Astfel că beneficiile economice ar trebui să ajungă la majoritatea secțiunilor populației.


CE ÎNSEAMNĂ RESPONSABILITATE SOCIALĂ CORPORATIVĂ (CSR)



Responsabilitatea socială corporativă denumită pe scurt CSR (corporate social responsability), reprezintă practicile companiilor cu scop de responsabilitate față de societate, fiind răspunzătoare în fața publicului larg.

Înainte de luarea unei decizii, companiile trebuie să ia în calcul impactul pe care îl are orice acțiune desfășurată care ar putea afecta societatea cât și mediul. Gândirea se va îndrepta atât către profit cât și către interesele comunității.


ACȚIUNILE RESPONSABILITĂȚII SOCIALE (CSR)



În urma modelului strategiilor CSR și a valorilor care stau la baza acestora, există patru categorii pe care companiile le urmează. Acestea sunt legate de mediu, cele etice, economice și filantropice.

1. Responsabilitatea față de mediu


În prezent, una dintre principalele inițiative ale companiilor este responsabilitatea față de mediu. Având în vedere schimbările climatice, organizațiile trebuie să îmbunătățească modul prin care se raportează la mediu și să se implice în diferite activități precum plantarea copacilor, reducerea poluării și utilizarea resurselor regenerabile de energie.



2. Responsabilitatea etică

Responsabilitatea etică este importantă pentru o companie, aceasta urmărind să aibă un tratament echitabil pentru toate părțile implicate, respectiv liderii, investitorii, angajații și clienții.



3. Responsabilitatea economică

Responsabilitatea economică reprezintă deciziile financiare a unei organizații, strâns legate de angajamentul pe care aceasta le are, acela de a avea un impact pozitiv în domeniile enumerate anterior, respectiv asupra mediului, oamenilor și societății.


4. Responsabilitatea filantropică


Din punct de vedere filantropic, din dorința de a îmbunătăți aspecte din societate, o parte din câștigurile companiei va merge către diferite organizații caritabile sau cele nonprofit. Anumite companii își fondează propriile organizații caritabile pentru a se implica și ajuta comunitățile.


BENEFICIILE RESPONSABILITĂȚII SOCIALE (CSR)



O acțiune CSR importantă pe care o companie o poate implementa este promovarea diversității, egalității și incluziunii la locul de muncă. Din acest punct de vedere, Unitățile Protejate joacă un rol important în societate.

Beneficii importante ale practicilor CSR sunt cele de a sprijini comunitățile locale și globale, atragerea candidaților de top, să aibă angajați motivați să lucreze pentru o companie care pune preț pe comunitate și mediu, atragerea de investitori, creșterea retenției și loialității clienților, conștientizarea brandului și nu numai.


În concluzie, pentru comunitățile din întreaga lume și pentru mediu este important ca organizațiile să implementeze acțiunile CSR și să nu le folosească doar ca pe niște promisiuni false.


Contribuie și tu. Alege să colaborezi cu o Unitate Protejată, ajutând la incluziunea persoanelor vulnerabile în mediul de business. Completează formularul și vei vedea că punem preț pe nevoile tale oferindu-ți uneltele de care ai nevoie.


4 views0 comments

Hozzászólások


bottom of page