top of page

CE REPREZINTĂ OBIECTIVELE SMART – CELE 5 PRINCIPII ALE STABILIRII ACESTORA




SMART este un instrument important în marketing. Oferă eficiență în management, claritate și focus în atingerea obiectivelor. În raport cu resursele și mijloacele disponibile, metoda SMART este o modalitate corectă prin care poți stabili obiective.


CE SUNT OBIECTIVELE SMART


În managementul proiectelor din mediul de afaceri, obiectivele SMART sunt considerate esențiale. Obiectivul SMART urmărește coerența din etapa definirii priorităților tale. Ajută la setarea intențiilor clare, stabilește începutul și sfârșitul pentru fiecare acțiune și reduce munca irelevantă.


CE REPREZINTĂ ACRONIMUL SMART


Acronimul SMART face referire la obiective Specifice, Măsurabile, Accesibile, Relevante și Încadrate în Timp.

Obiectivul trebuie să fie specific, altfel un obiectiv vag riscă să te conducă într-o direcție greșită. Alegerea unui obiectiv exact, cel pe care îl consideri important pentru tine și care poate fi atins într-un mod realist, are șanse de reușită pentru că știi ce anume dorești să realizezi.

După atingerea obiectivului este necesară o evaluare pentru a înțelege impactul. Alegând un obiectiv măsurabil, vei putea evalua performanța cu ajutorul indicatorilor potriviți. Cu ajutorul acestei evaluări, măsurătorile fiind obiective, vei știi ce schimbare s-a produs, astfel poți ajusta în consecință.

Decizia alegerii obiectivului trebuie luată ținând cont de câțiva parametrii. Asigură-te că este accesibil, identifică și stabilește resursele și limitările, ia în calcul alți factori care influențează atingerea acestuia și urmează planul stabilit. Când ești cuprins de entuziasm, este posibil să alegi un obiectiv nerealizabil. Gândește strategic despre cum poți atinge acest obiectiv.

Obiectivul trebuie să fie relevant pentru rezultatele pe care vrei să le obții. Gândește-te dacă este un moment oportun de indeplinire a unui astfel de obiectiv și cât de mult ajută compania în concordanță cu restul obiectivelor. Acesta trebuie să fie conform cu direcția strategică.

Un obiectiv încadrat în timp reprezintă o dată concretă stabilită. Când obiectivul trebuie să fie atins? O strategie bine realizată îți oferă sprijin în parcurgerea corectă a pașilor necesari pentru a te încadra în timpul stabilit de la bun început.

Un obiectiv SMART setat corect are șansă mai mare de a avea succes. Întrebările de genul “Ce îmi doresc să obțin?”, “De ce îmi doresc să obțin?”, “Cine este implicat în obiectiv?”, “Când îmi doresc să obțin?”, “Cum și unde poate fi atins acest obiectiv?”, sunt întrebări care te ajută în strategia ta. Crearea unui tabel de obiective SMART, face ca procesul de a monitoriza să fie unul ușor.

CELE 5 PRINCIPII ALE TEORIEI STABILIRII OBIECTIVELOR SMART


Dacă urmărești principiile de mai jos, vei avea siguranța că stabilești obiective SMART într-un mod corect.

Claritate – Obiectivele vor fi înțelese cu ușurință pentru că vor fi unele clare;


Angajament – Dedicarea fiecărui proces în vederea obținerii rezultatelor finale este un proces în a atinge un obiectiv specific;

Provocator – Obiectivele SMART te vor scoate din zona de confort și provoacă echipa în a depăși fiecare etapă cu brio;

Complexitatea sarcinilor – Înțelegerea complexității obiectivelor este o parte importantă în a înțelege modul prin care le vei atinge;

Feedback – Ai nevoie de feedback pentru a înțelege progresul. În funcție de concluzii, vei putea ajusta pentru a scoate cel mai bun rezultat.

În concluzie, orice obiectiv SMART vine la pachet cu un plan de acțiune, stabilind repere în urma cărora decizi care sunt acțiunile pe care le vei lua în scopul atingerii unor rezultate satisfăcătoare.



Vrei să te asiguri că îți alegi corespunzător obiectivele? Vrem să îți cunoaștem povestea. Completează formularul și revenim către tine cu un audit media care pune accent pe nevoile tale, găsind cele mai potrivite soluții.

22 views0 comments
bottom of page