top of page

DE CE ESTE BUYER PERSONA PUNCTUL CENTRAL DE LA CARE PORNEȘTI ÎN STRATEGIA DE MARKETING

Writer: Ana BăicociuAna Băicociu




Tu ce abilitate importantă crezi că ocupă un rol cheie în marketing? Ei bine, este vital să înțelegi pe deplin cine este publicul tău țintă. Doar atunci când reușești să intri în mintea lor și să vezi lumea prin ochii lor vei putea avea claritate în crearea strategiei de marketing, fie că este cea de conținut, de promovare sau de a planifica prețurile.


Pentru a atinge acest lucru, ai nevoie să construiești ceea ce se numește “Buyer Persona”. Cum poți face acest lucru într-un mod corect?


CE ESTE BUYER PERSONA


Un buyer persona este profilul clientului. Este un personaj care are caracteristicile clientului ideal. Un profil detaliat care include informații demografice, comportamentale, interese. Îi poți da chiar și un nume acestui personaj. Important este să îi înțelegi obiectivele, problemele cu care acesta se confruntă și comportamentul de cumpărare.

Acest exercițiu te ajută în procesul de a te raporta la acest personaj ca la o persoană reală, astfel îți facilitează drumul către a concepe strategii de marketing eficiente.


De reținut este faptul că nu există un profil singular și asta pentru că te adresezi mai multor segmente de audiență diferite, practic mai multor buyer persona care sunt diferiți.


CARE SUNT INFORMAȚIILE PE CARE UN PROFIL DE BUYER PERSONA TREBUIE SĂ LE CONȚINĂ


Pentru a construi acest profil, este necesară cercetarea și înțelegerea pieței. Și pentru că nu există un model fix despre cum să construiești buyer persona, axează-te pe a avea cât mai multe detalii esențiale cu privire la puterea de cumpărare. Informațiile trebuie să fie reale și nu presupuneri.

Hai să vedem câteva informații de interes, însă nu uita că acestea depind foarte mult de categoria afacerii tale cât și de audiența targetată de către tine:

  • Date demografice caracteristice profilului;

  • Valorile și motivațiile;

  • Sursele de informare ale acestora;

  • Conținutul pe care îl consumă;

  • Problemele și provocările cu care se confruntă;

  • Obiectivele acestora;

  • Nevoile adresate de către aceștia;

  • Obiceiuri de cumpărare;

  • Factori care influențează decizia de cumpărare;

  • Posibile bariere în decizia de cumpărare;

  • Modalitățile prin care se folosesc de produsele tale;

  • Pe cine percep aceștia ca fiind concurența ta etc.

Acestea sunt doar câteva dintre informațiile pe care trebuie să le ai în vedere. Câteva tool-uri care să te ajute în creionarea de buyer persona sunt: Facebook Audience Insight, Youtube Suggest, Google Analytics, profilurile de Social Media ale concurenței ș.a.m.d. Găsești informații relevante despre potențialii clienți.



CUM TE FOLOSEȘTI DE PROFILURILE DE BUYER PERSONA



O dată ce ai investit timp în a contura profilurile de buyer persona, ia în considerare că trebuie actualizate periodic. Acestea te ajută în a implementa strategii de marketing cât mai eficiente. Prin acestea poți stabili tonalitatea brandului tău, crearea de conținut relevant, alegerea canalelor de marketing, personalizarea diferitelor abordări etc.


Așadar, construirea unui buyer persona este punctul central de la care pornești spre implementarea strategiilor și dezvoltarea afacerii tale.


Comments


bottom of page